Kort ned nettadressen

Det er en drøss med nettsider der ute, og de fleste norske bedrifter har vært på nett en årrekke. Dermed har undersidene etterhvert også fått mer eller mindre fantasifulle nettadresser, med et uttall skråstreker og punktum. Har du noensinne prøvd å videreformidle en slik underside på et nettsted over telefon? En lang adresse byr også på problemer hvis du skal bruke den i Twitter, der grensen for hele meldingen er på 140 tegn.

For eksempel er nettadressen til DnB NORs depositumslån
https://www.dnbnor.no/person/lan/lan_for_unge/produkter/depositumslan.html, men med ett klikk kan du gjøre det enklere.

TinyURL er en intet mindre enn genial tjeneste som gjør DnB NOR-adressen ovenfor om til følgende enkle URL: http://tinyurl.com/2cxh8m. Denne adressen sender deg så videre til DnB NORs umulige underside. Fra å skulle formidle en side på 74 tegn, er du nå nede i 25 tegn. Og vi vet alle at det finnes betydelig lengre nettadresser enn DnB NORs.

Med TinyURL har du også muligheten til å legge en lenke i bokmerkefeltet på nettleseren din. Kommer du til en side du vil sende med TinyURL, klikk «TinyURL!» og du blir sendt rett til en side med den forkortede adressen.

Selv sverger jeg til nettopp denne tjenesten, men ifølge Web Worker Daily er det flere andre tjenester som gjør mer eller mindre det samme. Her er listen over de som blir anbefalt:

Prøv disse, og er det noen jeg har glemt, bruk kommentarfeltet. Det gjelder også hvis du har alternativer jeg ikke har fått med meg.

Reklamer

3 Responses to Kort ned nettadressen

 1. tanketom sier:

  http://i1.no er vel den absolutt kortaste eg kjenner til. Spørsmålet er vel kor lenge den kjem til å eksistere (Er jo eit par slike som blir vekke etter kvart. Kjipt år du har bruk for dei same lenkene etterpå også).

 2. Håvard sier:

  For lang URLs er http://decenturl.com betre enn tinyurl. Som navnet seier, du får ein decent URL som du har delvis kontroll på sjølv.

 3. Cizz sier:

  Nå er sikkert jeg veldig seint ute med å kommentere.

  Men altså: Jeg er sikker på at DnB NOR har muligheten for å lage redirects/aliaser. F.eks dnbnor.no/depositumslan som sendes til den lange url`en.

  Å bruke tinyurl eller lignende vil jo være direkte skadelig for DnB NORs omdømme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: