Trenger vi internettsensur?

De siste dagene har vi sett en voldsom debatt i media om hvem som har ansvaret for innhold i kommentarer på nettavisene. Dette kommer i kjølvannet av at rykter om tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye ble lagt ut på debattforumet til Fædrelandsvennen. Bjørnebye klaget Agderposten inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at avisen gjenga innleggene på redaksjonell nettplass, og i går fikk han medhold i utvalget.

Saken bringer en del interessante spørsmål på banen: Er aviser ansvarlige for innhold publisert av lesere på deres nettsider? Burde disse kommentarene sensureres? Burde alt innhold på nett sensureres? Isåfall, hvem skal gjøre det? Og er det teknisk mulig?
For å ta det siste først, sensur av innhold på internett er umulig i dag, så langt jeg kan forstå. Hvis jeg vil spre et rykte, så kan jeg gjøre det. Skulle nettavisene stenge for kommentarer er det nok av andre blogger og diskusjonsfora, både i Norge og i utlandet. Å opprette en ny blogg eller legge ut innhold på Twitter tar heller ikke mer enn noen sekunder.
Personlig mener jeg at enhver form for sensur er skummelt, og et spark mot ytringsfriheten. Bare ordet gir meg assosiasjoner til fortidsgufs fra Sovjetunionens informasjonskontroll og overvåking. En rekke land sensurerer nettsider i dag, men jeg tror ikke dette er land som Norge ønsker å bli satt i samme bås som.Jeg tror løsningen på problemet er enklere enn man tror. Ved å ansvarliggjøre den enkelte kommentaren blir ansvaret tatt vekk fra nettavisene. Anonyme kilder har aldri vært spesielt ansett innen journalistikken, og internasjonalt ser det ut til at flere og flere identifiserer seg med fullt navn når de legger ut innhold. Selv kan jeg ikke huske sist gang jeg kommenterte noe anonymt, og jeg kan som, regel stå for det jeg skriver.

Dette krever selvfølgelig en form for registrering, som kanskje kan være problematisk rent teknisk, men det burde være mulig å for eksempel kreve registrering via mobiltelefon.

Internett er ikke lenger en ren informasjonskanal, men et sted folk går for å utveksle meninger. Dermed har alle blitt innholdsprodusenter, og denne trenden tror jeg vanskelig kan stoppes, og det er bra. De tradisjonelle mediene bør ikke ha monopol på informasjon, men «mannen i gata» må også ha spilleregler å forholde seg til. Å ikke spre usanne rykter burde være ren folkeskikk, enten det er på nett eller ansikt til ansikt.

Fremtiden vil vise om vi er voksne nok til å ha et åpent internett der alle kan bidra. Gjennom gode spilleregler og selvjustis vil nettet bli en enda bedre kanal…

Reklamer

2 Responses to Trenger vi internettsensur?

  1. picxx sier:

    Agderposten gjengir kommentarer av en artikkel i fædrelandsvennen og selvsagt er det da agderposten som er redaksjonelt ansvarlig for det stoffet de velger å publisere på sin nettside.

    Når det gjelder kommentarer, forum og andre steder brukere av siden kan poste innhold har mediet et begrenset redaksjonelt ansvar, noe som i praksis betyr at det er innleggsskriver som er ansvarlig for innholdet, og at de vil ta vekk støtende innhold om den/de som føler seg krenket ber om dette. Om et slikt krav ikke etterkommes, kan nettstedet selv bli gjort ansvarlig for innholdet, selv om det ikke er de som har skrevet det.

    Å prøve , eller foreslå at alt innhold på nett skal sensureres før det publiseres er tullete. Det vil i praksis bety at internett igjen vil bli en enveis informasjonskilde.

  2. Behov og hensyn er en ting, praktisk gjennomføring og vidtrekkende prinsipper en annen. Mao. vanskelig/umulig med effektiv sensur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: