Nettverk til besvær

De er på forsiden av alle landets aviser, hver halvtime på TV og i radio med direktesendt pressekonferanse på 45 minutter fra regjeringskvartalet – i beste sendetid, kontinuerlig dekning i alle nettaviser, og 4583 blogginnlegg og nettdiskusjoner så langt i dag. Alt på grunn av et kjennskap, et nettverk! Manuela Ramin Osmundsen og Ida Hjort Kraby har fått føle at det nettverket de har bygget opp over 20 år, slår tilbake med full kraft.

Det at norske medier setter likhetstegn mellom inhabilitet og nettverk er vel å dra det litt langt. I vår travle informasjonsalder er nettverkene limet som holder relasjonene sammen over tid og som igjen skal sikre at du over tid har større sjanse for å få f.eks jobben som barneombud.

I følge Wikipedia uttrykker nettverksbygging at mennesker kommer sammen enten direkte eller ved hjelp av digitale nettverk for å sosialisere seg og yte hverandre assistanse faglig, forretningsmessig eller på andre måter som deltakerne drar nytte av. I dette tilfellet har deltagerne klart å dra nytte av sitt nettverk, vel og bra det, men dessverre glemte de å være åpne om det i prosessen.

Som Andreas Andersen skriver i sine mediefunderinger: «Dagens it har en sak om at kvinner er like dyktige som menn til å bygge nettverk… Samme dag kjører både VG og Dagbladet forside og multisideoppslag om statsråd Manuela Ramin Osmundsens nettverksbygging… Temmelig ironisk timing!» Mildt sagt. Kanskje er det sånn at menn snakker og skryter av det, mens kvinner holder det for selv, og dermed smeller det mer når det først kommer frem fra kvinner?

Noe Clintonsk over det
Litt omformulert, men med samme budskap: «I did not have a relationship with that woman!» Noe kjent her? En ting vi lærte oss den 26 januar 1998 er å snakke sant og si det som det er med en gang. Det er i grunn hele problemet i saken. Åpenhet er en av grunnstenene i dagens nettverksbygging som foregår i alle samfunnslag og særlig på nett gjennom sosiale fora.

Osmundsen på Facebook
Jeg kan ikke la være å tenke på hvor inhabil hun hadde vært hvis hun hadde vært på Facebook. Tenk deg om hun hadde hatt 1.000 venner der? Hun ville vært død på jobbmarkedet i all fremtid. Heldigvis for henne er det kun en liten gruppe som heter «Vi som støtter Manuela Ramina Osmundsen» med svimlende to (2) medlemmer. Tenk om hun i tillegg var så freidig å ha flere enn ett (1) bekjentskap i LinkedIn? Kanskje har hun gjemt seg i de lukkede nettverkene som for eksempel Underskog? Nei, heldigvis for henne var hun fraværende der også. Nå vet jeg det, hun har selvfølgelig et hemmelig alias. Kanskje secretary007 eller myministry…

VG – en hær mot individet
Jeg kunne for et par år siden lese i VG hvordan man bygger nettverk. Med overskriften «Enkelt på nettet: Bygg nettverk, få ny jobb«. Både Manuela Ramin Osmundsen og Ida Hjort Kraby har tydeligvis lest denne artikkel, fulgt rådene og er gode eksempler på at det virker. Jeg er ikke like sikker på at de er trofaste VG-lesere lenger.

Nettverksbygging er mer sentralt enn noen gang, både med hensyn til tilgang på kunnskap og som kanaler til å få seg nye jobber i fremtiden. Pass bare på å gjøre det synlig for allmenheten.

Reklamer

4 Responses to Nettverk til besvær

 1. john sier:

  Eg bare lurer på om det undervises om inhabilitet (a conflict of interest) i jussen…

 2. Artikkelhenvisningen til VG Dine Penger var god. Jeg er helt enig med deg i at nettverk er bra så lenge det er synlig.

  Vi er alle tjent med velfungerende og åpne nettverk, ikke bare i jobbsammenheng. Også samfunnet som helhet er tjent med dette. Kjennskap bygger tillit, fremmer integrering og åpner muligheter. Bare tenk på hva nettverksbygging betyr for allokering av kapital til såkornbedrifter. For ikke å snakke om hva nettverksbygging betyr for interessant nyhetsformidling. Hva er vel en journalist uten et kildenettverk?

  Osmundsen gjorde en vurderingsfeil ved å skjule sin nettverksaktivitet. Saken fikk en trist utvikling. Muligens hadde hun tjent på å fremme den som en styrke. Hun er utvilsomt en meget dyktig nettverksbygger, og regjeringen trenger folk med et bredt nettverk i samfunnet. Det gir innsikt, oversikt og bedre beslutninger. Det vil kanskje også gjøre politiske prosesser mer åpne. Det siste vi trenger er en politisk klasse som bare sirkulerer internt, rekrutterer fra bunnen og fjerner seg mer og mer fra andre samfunnsgrupper. Det er god måte å bygge sekt på, men neppe noen vinneroppskrift på folkestyre.

  Jeg synes Hallo i uken tok Osmundsen-saken på kornet (som vanlig): Jens Stoltenberg følger etter programserien «Der ingen skulle tro at nokon kunne bu…». Gjennom serien finner han folk som omtrent aldri har møtt noen andre folk, noe som borger for mindre nettverksmas fra medienes side når han ansetter dem som statsråder. Til slutt ender han likevel med å drite i regjeringsprosjektet og gi alle statsrådspostene til Trond Giske og Erik Solheim. De har nemlig ikke drevet med annet enn politikk hele livet, og er akkurat så endimensjonale og gjennomstekte at de kan styre hvilket som helst departement gjennom sin upaklagelige og uinspirerende mestring av det livsfjerne politikerspillet.

 3. […] skanse til skanse i medienes jakt på hva som var sannheten i forholdet hennes til Ida Hjort Kraby, en sak min kollega Marius Eriksen skrev om her. Det endte til slutt med at barne- og likestillingsministeren måtte gå av. Det som i […]

 4. […] skanse til skanse i medienes jakt på hva som var sannheten i forholdet hennes til Ida Hjort Kraby, en sak min kollega Marius Eriksen skrev om her. Det endte til slutt med at barne- og likestillingsministeren måtte gå av. Det som i […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: