Nordmenn best i verden – på internett

Ferske tall om internettilgang og -bruk kom i går, og de viser at nordmenn for første gang har høyest internettpenetrasjon i verden – hele 88 prosent ved utgangen av 2007. Samtidig er vi Europas mest avanserte brukere.

Nederland, Island og Danmark har historisk sett ligget hakket foran oss, men nå er det nordmenn som ruler nettet i følge http://www.internetworldstats.com/top25.htm

I går kunne vi også lese på Fornyings- og administrasjonsdepartementets nettsider at nordmenn er mer avanserte brukere av internett enn de fleste andre europeere. Samtidig viser statistikken fra Eurostat at generasjonskløften og kjønnsskillet er vesentlig mindre i Norge enn i EU.

For eksempel er norske kvinner vesentlig bedre representert på internett enn sine EU-søstre. Og jo eldre de er desto større er forskjellen. Det er bare 19 prosent av EU-kvinner over 55 år som er på nett minst en gang i uken, mens hele 54 prosent av norske kvinner i samme aldersgruppe.

Fortsatt er det de unge som bruker internett mest. 95 prosent i aldersgruppen 16 til 24 år bruker internett ukentlig, mens 79 prosent av unge innbyggere i EU gjør det samme.

Når det gjelder bruken av internett er nordmenn også på topp. Dobbelt så mange nordmenn som EU-borgere har opprettet en nettside og lastet ned programvare fra nett.

– Statistikken viser at Norge har god og bred digital kompetanse i europeisk målestokk. Dette gir inspirasjon til det videre arbeidet med å sikre at alle har digital kompetanse, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Les hele rapporten her.

Reklamer

11 Responses to Nordmenn best i verden – på internett

 1. HansK sier:

  Dock är data för Island och Nya Zeeland i listan ovanför från -06 och -05. Det verkar som om Island redan 2006 hade ökat till 86,3%: http://www.internetworldstats.com/euro/is.htm

  Jag vet inte hur aktuella siffrorna i rapporten är, men där har Island den högsta penetrationen, före Nederländerna.

 2. Takk for innspill. Jeg har også sett mange ulike tall på ulike målinger, men felles for alle er at de nordiske land alltid er i toppen.

  På en uoffisiell måling hadde Norge 88,9% i januar 2008, Island det samme. Jeg leste også at Sverige blir første land i verden med full bredbåndsdekning: http://tinyurl.com/362kjl

 3. HansK sier:

  Det är ganska intressant ändå att två så glest befolkade länder som Norge och Sverige har så hög bredbandstäckning.

 4. gcidigital sier:

  Hvor er Danamrk forsvundet hen på listen…..? Er vi blevet reduceret til Færøerne 🙂

  Mvh. Kristian Levring

 5. Kristian, litt lenger ned på siden finner du Danmark… 16. plass med 68.8 prosent.

 6. gcidigital sier:

  Hmmm…… Not good. Under vores tidligere erobringer Norge, Sverige, Island og Færøerne….?

  Det står skidt til 🙂

  K

 7. Fredrik Johnsen sier:

  Triste tider i Danmark. Men dere erobrer jo Midt-Østen med gjentatte morsomme tegneserier… 😀

 8. […] Ferske tall om internettilgang og -bruk kom i forgårs, og de viser at nordmenn for første gang har høyest internettpenetrasjon i verden – hele 88 prosent ved utgangen av 2007. Samtidig er vi Europas mest avanserte brukere, skriver gcicommunique. […]

 9. fr.martinsen sier:

  Skjønner jeg det riktig når 88% er de som har tilgang på nett og at alle i en hustand dermed blir talt selv om de ikke bruker nettet?

  Jeg syns det var ekstra fint å se at over halvparten av norske kvinner over 55 år bruker nettet. Mamma er et fint eksempel, hun er 75 og blogger hyppig i en storfamilieblogg, vi skyper rett som det er og nå prøver hun å forstå den twitter-greia.

  Det er en sak som undrer meg. Det er at såpass mange (av de jeg snakker med, lite statistisk belegg) på min egen alder bruker nettet daglig på jobb, men ser det som en jobbting, noe de vil ha fri fra når de er hjemme. De har ikke fullt ut oppdaget at nettbruk kan veves inn i alle gjøremål, ikke oppdaget gleden virker det som.

 10. @fr.martinsen
  Jeg er litt usikker på alle fakta rundt statistikken, men jeg jeg tror det er som du sier at alle i en husstand blir talt som brukere.

  Twitter er et annet uttrolig nyttig verktøy for å holde seg oppdatert om hva som rører seg i nettverden. Foreløpig er det ikke mange nordmenn som er der (ca. 500), derfor er det utrolig kult å høre at din mor på 75 er interessert! Jeg har holdt på en stund og digger Twitter. Du finner meg på http://twitter.com/meriksen

  Jeg har også erfaring med at mange synes nettet er en jobbting, og synes selv det er veldig rart. Har en svigerinne på 36 som ikke skjønner hva hun skal med internett!? Det er faktisk en ide å kjøre en liten undersøkelse om akkurat dette. Skal se på det!

 11. fr.martinsen sier:

  Det ville vært veldig interessant å lese en slik undersøkelse.

  Jeg er ny på twitter, med to kontoer og har nok ikke skjønt alle mulighetene enda. Men jøss, bare 500 i Norge? Da har jeg jo økt andelen endel allerede ettersom jeg/vi foreløpig har inspirert 10 nye inn..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: