Fem nettjenester du bør kjenne

I en jungel av nye nettjenester kan det være lett å gå seg vill. Hvor skal du begynne for å utnytte dagens internett fullt ut? Vi har plukket ut fem tjenester som gir deg en god oversikt.

1. Google
– Mer enn et søkeverktøy. Med brukernavn på Google har du tilgang til en rekke tjenester. Google Reader er kanskje den beste RSS-leseren tilgjengelig, Picasa gir deg muligheten til å laste opp, redigere og dele bilder, med Blogger kan du opprette din egen blogg, Gmail er en glitrende epostløsning med massevis av plass og muligheter og Google Calendar gir deg tilgang til kalenderfunksjoner. I tillegg kan du skrive og dele dokumenter, regneark og presentasjoner gjennom Google Documents. Og alt er gratis…

2. Twitter
– Twitter var den første tjenesten som lanserte såkalt «mikroblogging». I motsetning til normal blogging, som mange mener tar for mye tid, er et innlegg på Twitter på maks 140 tegn. Legg til interessante personer som interesserer seg for det samme som deg, og ta del i samtalen. Twitter har de siste månedene tatt bra av i Norge, og vi anslår at det er 5.000 nordmenn på tjenesten i dag.

3. Qik
– Å overføre video “live” har vært forbeholdt folk med webkamera. Riktignok koster ikke disse mye, men bruken er begrenset til der PCen er. Qik, som foreløpig er på alpha-nivå, gir deg muligheten til å sende video live fra mobiltelefon til nett.

4. Flickr
– Flickr er eid av nettgiganten Yahoo! og er kanskje den mest populære fotoportalen i dag. Du kan laste opp bilder, se på andres bilder, dele, kommentere, bli med i intreressegrupper eller plassere bildene dine på kart etter hvor de er tatt. I tillegg kan du abonnere på nyhetsstrømmer på nye bilder innenfor det du interesserer deg for.

5. SecondBrain
– Norske SecondBrain.com ble akkurat lansert for «mannen i gata», etter å ha vært i lukket beta en stund. Etter hvert som du melder deg på flere og flere tjenester og nettsamfunn kan det være lett å miste oversikten. SecondBrain samler alle nyhetsstrømmer i en profil, så du får et eget bibliotek over det som interesserer deg på nett. I tillegg kan du selvfølgelig legge til venner og kjente.

Er det flere tjenester du ikke kan klare deg uten?

Reklamer

20 Responses to Fem nettjenester du bør kjenne

 1. Lars Teigen sier:

  Hei gutter – takk for at vi blir nevnt i et såpass ekslusivt utvalg og med slike store navn:)

  Jeg er også etterhvert blitt veldig glad i Google Docs – spesielt deres funksjoner for samarbeid og deling gjør at mye av team-arbeidet på Secondbrain går lettere.

 2. Bambuser.com – svenskenes egene lille Qik er verdet og holde et lite øye til.

 3. fr.martinsen sier:

  Nå skjønner jeg at jeg ikke skjønner begrepet alpha-nivå. Jeg trodde betanivå var en tidlig versjon der man tester? Hva er da alpha? Og hva heter det når tingen ikke er betaversjon mer?

 4. Jonas sier:

  Alpha er når det ikke virker. 🙂

 5. Det er sikkert flere veier til Rom innen programvareutvikling, men alphatesting (eller alfa?) kommer vel før betastadiet, og det er vel da de fleste får innblikk i programvaren. Wikipedia beskriver det sikkert bedre enn meg her: http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_version#Alpha.

  Fritt frem for programutviklere til å korrigere meg…

 6. Johan sier:

  Jeg tenker på Alpha som et ‘proof of concept’-nivå og Beta som et stadium hvor man for alvor tester helhetlig tjeneste og all funksjonalitet. I tradisjonell programutvikling ville man jo så gitt ut en 1.0 versjon, mens webapplikasjoner har en tendens til å forbli i beta. For vår del reflekterer dette hva vi ønsker å kommunisere om hvor vi er akkurat nå. Dvs. på et stadium hvor vi fortsatt føler oss frem, er svært åpne for alle forslag og er fleksible i forhold til utvikling. Vi vil aldri bli «ferdige», fordi vi alltid har en lang liste over flere ting vi har lyst til å utvikle. Når det er sagt lanserer vi en Beta 2 utgave i morgen, hvor vi benytter et versjonnummer på betaen for å markere at vi har kommet hakket videre fra den tidlige beta-fasen.

  Flickr har forøvrig gått fra beta til gamma og havner vel snart i delta om det fortsetter slik.

 7. fr.martinsen sier:

  takk for gode svar.

 8. Doo sier:

  Deviantart er større en flickr.

 9. Aleksander sier:

  Facebook er jo større enn alt som er listet, bortsett fra Google.
  Jeg klarer meg uten Facebook, men det er 10 ganger flere som ikke gjør det, enn det samme for de andre jalla-sidene nevnt ovenfor.

 10. Facebook er et godt poeng, med tanke på at en million nordmenn er medlemmer… Var litt derfor jeg droppet den også. De som burde være der er der vel allerede, og det som kan skrives om Facebook ble skrevet for minst et år siden… 🙂

 11. picxx sier:

  Har hørt om, og testet ut, 4 stykker på den lista, men må ærlig innrømme jeg sliter litt med a huske å ha hørt om # 1.

 12. Martin sier:

  Antar att jag måste slå ett slag för Jaiku (mer dialogbaserat är Twitter) och Bambuser (alternativ till Qik som medger samtidig IM).

  Ha det

  Martin

 13. Thor Henrik sier:

  Har ikke testet ut Secondbrain, men det høres litt likt ut som Netvibes.
  Og det klarer jeg meg ikke uten.

 14. Ole sier:

  @Fredrik Johnsen: Du skriver ikke om facebook for det er så populært og alle vet om det men du skriver om Google? Ser ikke helt hvor du har lagt deg her og det tror jeg ikke du vet selv.

  Du burde helle kalle lista di «Fem nettjenester JEG kjenner».

 15. @Ole: Skjønner hva du mener, og ja, lista er selvfølgelig subjektiv. Det er vel forøvrig de fleste blogger der ute.

  Selvfølgelig er Google populært, men at jeg har de med har ikke så mye med selve søkemotoren å gjøre, men at de også eier en haug med andre tjenester, og de er jeg ikke sikker på om alle kjenner til.

 16. shelnes sier:

  Syns det var flott du hadde nevnt Secondbrain her. Takk og lov man får litt hjelp til å holde oversikten over alt man driver med på nett:) Har akkurat begynt bruke tjenesten, men syns det ser svært så lovende ut!

 17. Bodil sier:

  Forklar meg én ting: Hva er det som gjør det verdt å satse på Secondbrain istedenfor FriendFeed, som jo er samme greia bare med betydelig større brukermasse, om jeg har forstått konseptet til Secondbrain rett etter et kanskje litt for raskt overblikk? Blir det ikke litt som da Sesam skulle utkonkurrere Google?

 18. Lars Teigen sier:

  Hei Bodil,

  Secondbrain er ikke samme greia som FF. Vi synes FF gjør en kjempejobb på lifestreamingsiden og er takknemlig for at de gir oppmerksomhet de denne typen tjenester. Vi ser på dem omtrent som en Twitter rundt RSS-strømmer – en tjeneste for å skape samtaler rundt innholdsoppdateringer.

  Secondbrain er mer fokusert på samling og organisering av innhold. Vi retter oss mer mot det brede lag av Collectors and Organizers. Derfor satser vi på å tilby vår egen bokmerkingsfunksjonalitet kombinert med import av innhold fra sosiale medietjeneter + filopplasting og deling. Vi tror at dette er en feature-bundle som mange vil sette pris på også blant såkalte later adopters.

  I Secondbrain forsvinner ikke alt i en midlertidig og tilnærmet synkron informasjonsstørm. I stedet lagrer vi alt i ditt bibliotet hvor du kan navigere og søke i alt sammen, samt organisere det i collections. Over tid kan man bygge opp et krafig bibliotek av alt innholdet ditt på nett, både bokmerker, social media og filer hvor det vil være enkelt å finne igjen alt sammen og få anbefalinger på relevant innhold.

 19. Bodil sier:

  Så dere prøver å parre FriendFeed med del.icio.us på en måte, altså? OK, jeg får prøve det. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: