Slik overvåker du YouTube

Etter den tragiske skoleskytingen i Finland tidligere denne uken, har YouTube fått mye oppmerksomhet. Etter at gjerningsmannen la ut flere videoer på det Google-eide nettstedet, har media satt fokus på om dette kan skje i Norge, og hvordan YouTube og andre nettsider kan overvåkes. Se deler av videoen her. Dette er selvfølgelig et felt KRIPOS allerede har fokus på, men jeg tror det er viktig at også skolene selv setter overvåking på agendaen, siden det tross alt er de som kjenner elevene best.

Å overvåke YouTube, og nettet forøvrig, er ikke så vanskelig som mange kanskje tror. Dette er et område vi har arbeidet med i flere år, og det er strengt tatt ikke store forskjeller mellom en bedrift og en skole.

Den enkleste måten å få oversikt over hva som rører seg på YouTube, er selvfølgelig å gjøre et søk med jevne mellomrom, for eksempel på skolenavnet. Da kommer videoene opp i kronologisk rekkefølge med de nyeste øverst.

For mer avanserte brukere er RSS et godt verktøy som vi har beskrevet tidligere. YouTube har dessverre ikke gjort søk tilgjengelig via RSS (enda), men det er mulig å sette opp et søk basert på merker, eller «tags», som du får rett i RSS-leseren. Det gjør du ved å legge inn denne nettadressen i nettleseren din: feed://www.youtube.com/rss/tag/SETTINN.rss (Bytt ut SETTINN med ditt eget søkeord).

YouTube er selvfølgelig ikke det eneste stedet skoleelever ferdes i dag. Derfor er det kanskje viktigere enn noen gang at voksne, om det er lærere eller foreldre, er med på de arenaene der barna er, enten de er i Nettby, på Facebook, eller i andre arenaer. Bare gjennom å være en aktiv deltaker kan man få innblikk i den verdenen som mange voksne ikke kjenner godt nok.

Kanskje kan man avverge slike tragiske hendelser i fremtiden hvis man bare er litt årvåken.

Reklamer

7 Responses to Slik overvåker du YouTube

 1. Teamtareq sier:

  Ok, hvordan kommer man egentlig i kontakt med «GCI Communique»? Det er jo ingen e-postadresser eller kontaktinformasjon whatsoever på disse nettsidene. Og dersom dette er et kommunikasjonsbyrå, ta gjerne en titt på «om GCI Communique» oppe til venstre:

  «GCI Communique er det første PR-byrå i Norge som spesialiserer seg på helhetlig rådgivning innen digitale medier – Digital Media Relations. Vi er eiet av Norges ledende PR-byrå, Burson-Marsteller, og har med det tilgang til alle deres ressurser. I tillegg representerer vi GCI Group, et internasjonalt pr-nettverk med digitale medier som satsingsområde.»

  Så sier jeg bare: Finn tre feil!

  Og mens dere er i gang, kjør litt stavekontroll og korrektur på tekstene før de blir lagt ut…

 2. @Teamtareq: Godt poeng med kontaktinformasjon, så takk for det innspillet. Det er nå lagt inn en lenke til våre nettsider, som inneholder ytterligere kontaktinfo, i teksten «Om GCI Communique» oppe til høyre.

  Stavekontroll og korrektur kjører vi selvfølgelig, og i det store og hele mener vi jo at denne bloggen holder et forholdsvis høyt nivå. Når det er sagt, så kan det selvfølgelig snike seg inn feil også hos oss, men det prøver vi altså å unngå.

 3. Espen sier:

  Flott blogginnlegg.

  Nå skal det sies at mannen hadde vært på avhør hos politiet angående videoene på YouTube, så noe må tydeligvis ha blitt gjort riktig.

  Men det er flott med noen tips om hvordan man kan overvåke enkelte ord og slik 🙂

 4. Morten sier:

  Det er egentlig ikke så enkelt.
  Videoer kan legges ut Anonymt.
  Man kan være helt skjult.
  YOUTUBE er STORT og ikke enkelt å overvåke.

 5. @Espen: Det er et godt poeng at gjerningsmannen faktisk ble plukket opp på bakgrunn av nettopp videoene på YouTube. Det understreker kanskje viktigheten av at flere ressurser fra flere fagfelt, kanskje spesielt psykiatrien, er en del av overvåkingen.

  @Morten: Ja, videoer kan legges ut anonymt, men med overvåking av enkelte ord og stedsnavn får man i det minste en oversikt over trusselbildet. Men du har helt rett. YouTube er ikke bare stort, det er enormt. Hvis jeg husker riktig har det blitt lagt ut 1,5 millioner timer innhold de siste seks månedene, noe som tilsvarer 171 år og litt til.

 6. Willy sier:

  Hvor stor prosentvis økning snakker vi om … ?

  😉

 7. @Willy: Vi snakker omtrent 8,8 milliarder prosent her… Eller det samme som et visst katalogselskap hadde i omsetningsøkning fra 2004 til 2005. (@Alle andre: Denne kommentaren er så absolutt intern… :))

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: