Facebook-press fjerner Grandiosa-paprika

grandiosaMange vil sikkert kalle dette årets agurk, og vi er ikke halvveis i januar enda, men både VG og Dagbladet (og en rekke andre medier) presenterer i dag nyheten om at Stabburet har gitt etter for presset fra 2.000 Facebook-medlemmer og lanserer en Grandiosa-variant uten paprika. Om dette kommer til å øke antallet fraværsdager grunnet skjørbuk blant norske studenter skal jeg ikke spekulere i, men det er spennende å se at norske bedrifter lytter til nettbrukerne og faktisk gjør noe.

Coca-Cola fikk også betydelig omtale da de relanserte Urge på halvannen liters flasker i fjor, og kanskje er dette en begynnende trend. Dette understreker viktigheten av å ha god oversikt over hvor det snakkes om merkevarer på nett, og en plan for hvordan man skal respondere til nettsamtalen. Allikevel er det lov til å være litt skeptisk til denne typen reaksjoner på grupper i sosiale medier. Hvor mange medlemmer må en Facebook-gruppe ha før du som bedriftsleder må ta konsekvensen av det gruppen ønsker, og hvordan kommuniserer du med gruppen? Dette er upløyd mark for mange, og det blir spennende å se hvordan norske bedrifter takler utfordringen.

Reklamer

12 Responses to Facebook-press fjerner Grandiosa-paprika

 1. Pål H sier:

  Poenget er vel ikke antall medlemmer kanskje, men kvaliteten på og innholdet i samtalen mellom produsent og konsument. Hensikten med å engasjere seg i den digitale samtalen er nettopp dialogen, og muligheten for å snakke direkte med Kunden.

  Jeg sier ikke at ikke antall medlemmer i en Facebook-gruppe har betydning. Men jeg mener det må være flere kriterier enn som så, ettersom det rent faktisk er mulig å rekruttere tusenvis av personer til saker de faktisk ikke bryr seg det minste om.

 2. @Pål: jeg er helt enig, det er engasjementet multiplisert med antallet som gir nøkkelen til hvor stor påvirkningen er. Men det er vanskelig å finne gode måleparametre for engasjement, og i mangel av noe bedre er det tydeligvis mange som faller ned på antall medlemmer i en Facebookgruppe e.l. Helt feil er det jo ikke, all den stund det krever aldri så lite engasjement å melde seg inn og eventuelt sende videre, men noen dyp innsikt gir det ikke.

  Forslag til gode måleparametre for engasjement?

 3. Et sentralt element er jo at bedrifter som spiller på lag med slike kundegrupper skaffer seg lojale og gode ambassadører for sine produkter – dvs at en prøvelansering av i dette eksempelet grandiosa uten paprika lang på vei kan finansieres av reklamebudsjettet, fordi det bidrar til økt positiv gratis-omtale. At fenomenet foreløpig er så nytt at alle mediene og bloggerne hiver seg på med kommentarer i tillegg er en ekstra bonus (enn så lenge)

 4. Kathleen sier:

  Det er da også noe å engasjere seg i…

 5. Magne Hansen sier:

  Var ikke dette bare et pr-stunt..?

 6. Stein Rømmerud (Coca-Cola) sier:

  Interessante synspunkter. Vi har utelukkende gode erfaringer med dialogen som oppsto i kjølvannet av Urge-debatten på Facebook. Lanseringen av 1,5L-flasken kaniballiserte ikke volumet på 0,5L-flasken, og i dag er Urge faktisk Norges fjerde største brusmerke, utelukkende markedskommunisert via sosiale medier.
  Dialogen med «hardcore»-gruppen på facebook har vært krevende – men givende – og i praksis er nå denne merkevaren helt og fullt demokratisert. Den bygges og pleies utelukkende basert på innspill fra forbrukerne.

 7. @Pål og Sigurd: Jeg tror vel nesten det er umulig å generalisere hva slags grupper man skal lytte til uten å gå i en dialog med dem over en periode. Dette blir jo litt i samme gate som hvilke blogger man skal respondere til, ref. gårsdagens diskusjon om troll og «ragers».

  @Carl Christian: Godt poeng, og kanskje noe av det man må vurdere sterkest. Hvor stor er effekten av å «gi etter» for presset. I akkurat dette caset, så har jo Stabburet fått ganske betydelig med spaltemeter, og da er det fristende å konkludere med at det har vært en vellykket aksjon.

  @Kathleen: Det er tydeligvis ganske mange som engasjerer seg i dette, til tross for at det er en ganske så gigantisk agurk (eller paprika).

  @Magne: Jeg kjenner ikke bakgrunnen for aksjonen, men hvis dette har vært en koordinert jobb fra Stabburet fra starten av må jeg bare applaudere. De fremstår heller som et selskap som lytter til brukerne og gjør noe med det.

  @Stein: Tusen takk for gode innspill! Jeg tror beskrivelsen din av dialogen som «krevende – men givende» er midt i blinken, og noe alle som vurderer dette bør ta til seg.

 8. Bjørnar sier:

  Gjett hvilket treff som er øverst på Google hvis man søker på «grandiosa paprika»

 9. […] med sammenfallende interesser – vil det raskt kunne dannes interesse- og pressgrupper. I alt fra trivielle hverdagsspørsmål til internasjonale konflikter kan både de minste ad-hoc-grupperinger til tunge, formelle politiske […]

 10. […] greide å  fjerne paprikaen  på nevnte pizza.  At ikke resten av pizza’n er borte skyldes helt sikkert at ikke […]

 11. […] har gått på samme skole en gang i tida, de som tilhører samme forening eller de som ønsker seg Pizza Grandiosa uten paprika. Mediemållagets gruppe på […]

 12. […] er allerede slike suksesshistorier og kanskje en gang i fremtiden: Dinosaurskjeks og Shio. Som Sermo-Consulting skriver, som en følge av nye strømninger i sosiale medier oppstår det et en situasjon for […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: