Provoserte frem twitterkronikk

nettdebattStatsviter Hege Skjeie vet vel ikke hva hun satte i gang med da hun dristet seg frempå med en analyse av Twitter som virkemiddel i samfunnsdebatten i Dagens Næringsliv på lørdag; hun er jo tross alt ikke på Twitter selv. Ikke har hun en blogg heller. Men er du samfunnsviter, så har du vel et stort skrin med verktøy som kan dissekere selv det du ikke har prøvd med egen erfaring.

Uansett, kronikken satte i gang en debatt på Twitter, om Twitter  faktisk kan være et bidrag til å bedre den politiske debatten. Er du interessert så kan du lese noen av tvitringene her. Som det kommer frem var min første kommentar at jeg (@thomastangen) til dels er enig i Hege Skjeies kommentar; orker vi alle politikerne på Twitter? Likevel trekker hun den slutningen på fullstendig feil grunnlag. Det er ikke Twitter sin feil at mye blir uinteressant, bare folk kan gjøre innholdet uinteressant, og flere politikere (og mange kjendiser) bidrar sterkt på den fronten. Men det vil komme seg. Verden går jo tross alt fremover (mesteparten av tiden).

Kronikken satte i gang en spennende debatt, og det ble tidlig tatt initiativ til et utfyllende svar. Dessverre vil ikke DN ta inn et svar før etter påske, og som vi vet er nesten to uker fryktelig lang tid, selv i analog tidsregning. Heldigvis er finnes det ressurspersoner som Hanne LK (@katcho) som evner å samle Twittters samlede klokskap til et stykk samlet tekst. Jeg opppforderer alle til å lese dette glimrende svaret til Hege Skjeie, og spre det til hver krik og krok av Internett. En vakker dag vil noen ta en utskrift og legge det i posthyllen til alle samfunnsvitere som ikke ser verdien i en samtale hvor alle innlegg ikke er velformulerte monologer på tusen ord.

Reklamer

11 Responses to Provoserte frem twitterkronikk

 1. Jeg er veldig spent på hvordan dette utvikler seg videre.

  Jeg tror og håper at dette er et startskudd for en nettdebatt som tar spranget opp og blir samfunnsdebatten. Det vil igjen løfte samfunnsdebatten fra å være «bare prat», til konkrete handlinger som folk blir med på.

  Nå har ikke jeg sett «Us Now»-filmen ennå, men jeg tolket det dithen at den sa noe om dette…

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

  PS! Vi har også publisert svaret, og ettersom den er CC-lisensiert, håper vi flere gjør det samme.

 2. Thomas sier:

  Akkurat ditt poeng er noe jeg også har savnet. «Alle» snakker om hvem som skal vinne valget på Internett, men få snakker om hvordan Internett kan fremme demokratiet og folks mulighet til å delta i samfunnsdebatten.
  Savner et parti som hadde en visjon for dette området.

  Us now tar opp dette temaet, og klarer iallfall å presse noen politikere til å måtte svare på temaet..

  Fordi som vil se mer: http://www.usnowfilm.com/

 3. almirm sier:

  En bør kanskje huske at politikere har som overtalelse strategi for å «minne oss at de er enig med oss». Ser ut som de er redd for å være for innvolverte, gi velgerne enda et løfte de ikke kan holde? Men de som våger først har fortsatt lite å vinne siden mestparten av dem som stemmer er ikke på twitter eller facebok.

 4. […] Provoserte frem twitterkronikk […]

 5. […] Kontrastemning, Katcho, Teknisk Beta, Hjorthen, FjoseBerg, Bård Vegard Solhjell, Paul Chaffey, Sermoconsulting, Linda Fonda, Fr. Martinsen, Moldeklev om IKT i skolen og NONA. […]

 6. […] Kontrastemning, Katcho, Teknisk Beta, Hjorthen, FjoseBerg, Bård Vegard Solhjell, Paul Chaffey, Sermoconsulting, Linda Fonda, Fr. Martinsen, Moldeklev om IKT i skolen og […]

 7. Marius Johannessen sier:

  Leste samlingen med twitringer, og er fortsatt ikke overbevist om Twitters potensiale som debattforum. Fint sted å plukke opp lenker og en og annen nyhet, men med bare 140 ord til rådighet blir meningsytringene i korteste laget til å ha noen verdi som innlegg i en debatt.

 8. Thomas sier:

  Tror det er feil å se på Twitter isolert i samfunnsdebatten. Twitter er bare en del av puslespillet som heter sosiale medier. For lengre resonnementer er blogging et meget bra verktøy. Twitter må ses på som en samtale hvor dybden ligger under overflaten. Det er dessuten som alltid i en samtale best hvis du deltar selv også.

 9. fjoseberg sier:

  Marius: Vu
  il bare understreke det Thomas sier. Systemet er sosiale medier er det interessante. Og så utvikler det seg organis. Samtalene utvikles av forhold utenfor det lille rommet samtalen foregår i. Det kan være andre blogger, små samteler på Twitter, aktivitet på Facebook, eller vinklinger i det analoge mediebildet.

  Jensemann må slutte å tenke at tilstedeværelse på ett sosialt nettsted er det samme som tilstedeværelse i sosiale medier. Ting må henge sammen. Og til og mned nå som han er flere steder blir det ingen relasjon.

 10. Mari sier:

  Det er ikke alle som er enige i at Internett fører til økt demokrati. Blant annet har Matthew Hindman skrevet «The Myth of Digital Democracy», der han kommer med flere argumenter for at Internett, i motsetning til det mange sier, har ført til mindre demokrati. Selv om mulighetene til å ytre seg har blitt utvidet, er det ikke dermed sagt at det lyttes til alle sammen som finnes der ute. Han mener at det kun er eliten som lyttes til, uansett. Og at eliten muligens har kommet enda lenger fra «massen» ved utbredelsen av Internett.

  Det finnes altså mange Internett-pessimister der ute også 🙂

 11. Thomas sier:

  Internett fører ikke automatisk til mer demokrati. Det kan bare føre til mer demokrati hvis det blir brukt til å fremme dialog mellom de som styrer og de som blir styrt.
  Det er veldig bra det finnes andre røster i all digitalpositivismen. Det er tross alt mennesker som kan fremme demokrati og Internett.
  Men Internett gir oss hittil uante muligheter. Sjekk http://usnowfilm.com/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: