Kom i gang i sosiale medier!

Innlegget er også publisert på Online Spotlight.

Vi fikk utrolig mange spørsmål om sosiale medier på Online Spotlight sist uke. Det er veldig hyggelig, samtidig som vi skjønner at mange føler seg utrygge på hvordan de kan komme i gang. Derfor, en innføring:

Begynn med å lytte
De sosiale mediene er nettopp dét – sosiale. Det er ikke enda en kanal for å stille seg opp med megafon og rope budskapet sitt utover mengden i håp om at noen gidder å lytte. Så for å lykkes, lær å lytte selv først! Hva sies om deg, om merkevaren din og om konkurrentene dine? Bruk søkemotorer som search.twitter.com, Twingly bloggsøk, norske Kvasir og velkjente Google for å skaffe deg oversikt.

Vær aktiv!
Etter litt lytting på nett begynner det sikkert å krible litt i deg. Du har lyst til å svare, rette opp feil informasjon eller bare komme med noen morsomme betraktninger. Bra! Delta i samtalen. Still spørsmål, kommenter det andre skriver, del interessante eller morsomme lenker. Da vil andre se det interessant å følge med på deg også.

Finn de riktige nettstedene
Hvis det eneste verktøyet du har er en hammer, vil alle problemene dine snart se ut som spiker, sier et ordspråk. Sånn er det med sosiale medier også – det finnes ulike medier som når ulike målgrupper og der forskjellige temaer blir diskutert. Kanskje har du ingenting på Twitter å gjøre, fordi målgruppen din viser seg å diskutere på LinkedIn. Kanskje er forum som hardware.no, Kvinneguiden eller Lavkarbo.no mer relevant. (Og ja, det finnes et forum for det meste.) Finn ut hvem du vil snakke med og hva du vil snakke om, så kan du velge verktøy.

Twitter er som banken
Mange nybegynnere sliter med å se nytten i Twitter. Det kan framstå som en rekke meldinger om hva man har spist til middag i dag eller hvor mye forsinket bussene i Oslo er. Men gi det litt tid. Twitter er som en bank; du får ingen renter før du har satt inn noe. Finn relevante mennesker å følge, ikke døm Twitter etter førsteinntrykket, og bruk litt tid de første ukene på å forstå hvordan andre har nytte av Twitter. Vær aktiv, still spørsmål og be om tilbakemeldinger.

Finn relevante samtalepartnere
Hvis du ikke følger noen, finner du heller ikke ut hva som er interessant med Twitter. Let opp folk etter bransje med twellow.com, se etter Twitter-nick på blogger eller hjemmesider du følger, søk etter navnet til kjente folk i bransjen din. Det tar tid å finne den interessante porteføljen.

Skjønn språket
Det kan være vanskelig å forstå sosialmedie-språket. Særlig byr Twitter-terminologien på utfordringer for mange. Mye plukker du opp ved å følge med en stund, men for å forklare: En @-melding er en direkte, men offentlig synlig henvendelse fra en bruker til en annen. En direkte melding er en privat melding ingen andre kan se. RT betyr “re-tweet”, du videresender noe du synes er interessant og relevant å dele.

Snakk MED folk, ikke TIL dem
Sosiale medier er toveis kommunikasjonskanaler, ikke en enveis reklamekanal. Hold dialog. Svar på spørsmål. Vær tilgjengelig, til stede og til glede. Da får folk respekt for deg.

Finn balansen mellom fag og småprat
For mange er det vanskelig å finne ut hva man skal gjøre i sosiale medier. Skal man ta stilling til politiske spørsmål og delta i samfunnsdebatt? Skal man fortelle om hva man selv driver med? Skal man dele lenker til relevant informasjon? Skal man være morsom? Svaret er ja til alt sammen – i en passelig miks. Men ikke bli for privat. Kanskje kan du tenke på kontaktene dine i sosiale medier som kolleger – du vet om de er gift og har barn, men ikke om de har kranglet med partneren.

Reklamer

One Response to Kom i gang i sosiale medier!

  1. Hei,

    Ikke så dumt med en intro til twitterbruk. Kjenner igjen mye av dette fra en del andre blogger, men problemet er jo kanskje som Henriette Hedløv nevner på Haloblogg at mange beslutningstakere ikke har peiling, og heller tror at dette «bare er noe ungdommen driver med». Tror det er mange som går glipp av gode muligheter fordi de ikke tar seg tid til å forstå denne formen for kommunikasjon med både brukere/kunder og ansatte.

    – Lars-Christian

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: